Orthopedische schoenen: voordelen & soorten

Onder orthopedische schoenen wordt een schoensoort verstaan die speciaal op maat gemaakt is voor mensen, die om welke reden dan ook geen standaard schoenen uit de schoenwinkel kunnen dragen. Er zijn orthopedische schoenen verkrijgbaar voor dames, heren en kinderen. Een orthopedische schoen heeft feitelijk maar één doel: loop- en voetproblemen oplossen die met gewone, reguliere schoenen uit de schoenenwinkel niet goed aangepakt kunnen worden. Het gaat hierbij om voetproblemen die ontstaan zijn door bijvoorbeeld reumatische aandoeningen, artritis, een ongeluk of door aangeboren voetproblemen.

Voordelen van een orthopedische schoen

De orthopedische schoen heeft enkele belangrijke voordelen te bieden. Het belangrijkste voordeel van orthopedische schoenen is dat ze op een dusdanig precieze wijze aan de vorm en ondersteuningsbehoeften van uw voeten worden aangepast, dat uw loopklachten snel verdwijnen. De orthopedische schoen is het resultaat van professioneel maatwerk en biedt daarom vaak een oplossing op maat voor de problemen die u met uw voeten ervaart, tijdens het lopen of staan. De schoenen helpen u om voortaan pijnloos de dag door te komen. Verder is een pluspunt dat ook pijn aan uw knieën en rug, die vaak bij reguliere schoenen uit de schoenwinkel voorkomen, met een orthopedische schoen snel tot de verleden tijd behoren. In de derde plaats zijn dit type schoenen voor iedereen geschikt. Ook als u niet heel dramatische voetproblemen ervaart, maar slechts lichte klachten hebt, biedt deze schoensoort soelaas. Ten slotte is de huidige generatie schoenen die orthopedisch zijn ontworpen een stuk modieuzer en stoerder dan vroeger. Er zijn tal van hippe en stijlvolle modellen verkrijgbaar!

Diverse soorten schoenen

Wie geschikte orthopedische schoenen zoekt, kan bij de specialist terecht voor verschillende soorten. Een veel voorkomende orthopedische schoen is de OSA, ook wel bekend als de A-schoenen. A-schoenen worden voor klanten speciaal op maat gemaakt als zogenoemde confectieschoenen of een tweede schoensoort, de semi-orthopedische schoen niet volstaat. Laatstgenoemde schoen, de semi-orthopedische schoen, is de tweede variant die veel voorkomt. Dit type, ook wel OSB genoemd, zijn schoenen die in de fabriek worden vervaardigd. Dit gebeurt na specifieke aanpassingen die door een adviseur aan de betreffende schoenenfabrikant zijn doorgegeven. Een derde soort orthopedische schoen is de zogeheten orthopedische voorziening aan confectieschoen (OVAC). Hierbij wordt een gewone loopschoen uit de schoenenwinkel aangepast aan uw behoeften. Verder zijn er nog de zogenoemde orthopedische werkschoenen of veiligheidsschoenen. Dit zijn sterke uitvoeringen schoenen met orthopedische vormgeving, die op het werk gedragen kunnen worden. Verder kan er gekozen worden voor het aanbrengen van steunzolen in bestaande schoenen en zelfs voor orthopedische pantoffels, voor gebruik binnenshuis. Er is dus keuze genoeg en voor elke specifieke situatie een oplossing!   


Delen