Orthopedie en orthopedische hulpmiddelen

Orthopedist - Een orthopedist werkt aan het recht laten groeien van een kind. Uiteraard wordt de orthopedie ook toegepast op ouderen, maar vaak zijn dat hele andere problemen. De orthopedist gebruikt vaak twee methoden.

Wanneer ga ik met mijn kind naar de orthopedist? - Het vak orthopedie is enorm oud (van de Griekse Oudheid) en kent dus veel wetenschappelijk onderbouwde kennis. De diagnostiek is enorm precies. De orthopedie is voor kinderen enorm van belang: het kan ze helpen recht te groeien. Heeft uw kind X- of O-benen? Dan is dit in de meeste gevallen geen probleem. Ook geldt dit voor platvoeten, voeten die naar buiten gericht zijn, ingezakte enkels die vaak door zooltjes in de schoen verholpen kunnen worden en naar binnen gerichte voeten.

Omdat het kind jong is corrigeert de groei dit soort groei 'foutjes'. Er is dus vaak niks aan de hand. Maar de orthopedie is er niet voor niets: twijfelt u over de zekerheid dat het goed komt of klaagt uw kind over pijn? Brengt u dan een bezoek aan de huisarts of vraag direct voor een verwijsbrief naar een orthopedist naar keuze. De orthopedist kan op zijn beurt een verwijzing naar een speciaalzaak, bijvoorbeeld Van Mook Schoentechniek die orthopedische hulpmiddelen zoals orthopedische schoenen vervaardigt.  

Conservatief en operatief - De conservatieve methode is geliefd, is het minst ingrijpend en het makkelijkst uit te voeren: medicijnen, een bezoek aan de fysiotherapeut en 'huiswerk', in de zin van oefeningen. In veel gevallen volstaat de conservatieve methode en wordt er met intensief contact met de orthopedist gekeken naar de voortgang.

Wanneer er ernstige problemen zijn waarbij de conservatieve aanpak niet volstaan, dan is de operatieve methode een oplossing en noodzaak. Dit kan in zeer extreme gevallen van X- of O-benen het geval zijn. Maar ook bij zeer ernstige slijtage, dit komt vooral bij ouderen voor, bot- of gewrichtproblemen en andere aandoeningen, is de operatieve methoden een oplossing. Soms is het noodzaak een implantaat in te brengen in het lichaam. Een implantaat neemt de functie van een bepaald lichaamsdeel over. Een kunstheup wordt ook vaak toegebracht. Wanneer je er op tijd bij bent kun je echter problemen voorkomen. Een orthopedist verwijst een patiënt door naar een orthopedist technicus, die hier speciaal voor opgeleid is. Hij voert ook het aanbrengen van prothesen, zoals bij de heup en in de knie, uit. 

De zorgverzekering - Een orthopedist wordt niet vergoedt door reguliere zorgverzekeringen. De kosten kunnen hoog uitvallen. Een aanvullende zorgverzekering dekt een bezoek aan de orthopedist wel- u kunt het best even opzoeken om hoeveel bezoeken per jaar dit gaat. Er gelden verschillende regels wat betreft kosten voor 18 plussers en minderjarigen. Dit kunt u voordeel geven in uw budget, maar uiteraard wijst de zorgverzekeraar u erop waarbinnen uw kind of 18 plusser zal vallen. 


Delen